Hem
Hem

4DFrame i aktion

 

Oavsett om det är för skolor, museer, science centers, eller kanske en team building på ett företag, så kan man använda 4DFrame som redskap. Flexibiliteten och potentialen i materialet  gör att det på ett  kreativt sätt kan användas i många olika sammanhang.

 

Här följer några exempel på olika sätt som 4DFrame har använts. Kanske hittar du ett helt nytt och eget användningsområde en vacker dag. Då får du gärna höra av dig, berätta för oss eller skicka en bild. Lycka till!

 

 

”Att fånga in luften”

En svensk konstnär och pedagog, Eva Tuvhav Gullberg, har nyligen börjat experimentera med 4DFrame, både som ett konstnärligt medium och för att hjälpa fram kreativiteten hos yngre skolbarn. Nordic4DFrame levererade material direkt till hennes ateljé—hon råkar bo i samma stad på ön - och innan dagen slut fick vi dels bilden som ni ser här—och hennes reaktion på att arbeta med 4DFrame. “Härligt—ett nytt spännande material”, skrev Eva.” Vad är möjligt att göra med materialet? 4DFrame är ju främst ett material för undervisning i matematik, geometri, fysik, konstruktion mm. Min utmaning är nu att utforska hur man kan använda det för att skulptera och forma det, som ett bildskapande material. Här är mitt första försök - Stardressed... Det kändes lite som att fånga in luften för att skapa en volym.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Det har varit riktigt intressant att se vad Eva har lyckats skapa på så kort tid, och hur elegant och graciös det är", säger Tom Callen, Nordic4DFrames operativa ledare. "När såväl elever och vuxna skapar något, de gör ofta något som är välbekant. Det kan vara en maskin, eller ha sina rötter i en välbekant objekt. Evas reaktion är en helt annan, ren fantasi! En sak som jag särskilt gillar är att man inte förnimmer känsla av skalan i Stardessed. Om det inte fanns någonting i bakgrunden kan den vara knähög, eller lika hög som Eiffeltornet”.

 

Varför inte utmana dig själv och dina elever, och gör som Eva; försök att fånga luften med ditt eget 4DFrame!

 

 

 

 

 

 

Utforska teknik och framtid med 4DFrame

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senast astronauter vandrade på månens yta var i december 1972. Men, det har inte hindrat skolklasser som besöker Umevatoriet, Umeås vetenskapscentrum, från att fundera på hur det skulle vara som att åka tillbaka till månen och bygga en månbas där.

 

Uppgiften att skapa Månbas Umega är en utmaning i teknik som vänder sig till elever i åk 2-9. De lär sig först en del om rymdhistorien och om teknikska lösningar i anslutning till rymdfärder. Därefter använder de 4DFrame byggmaterial för att skapa månlandare, månbilar, broar och andra användbara konstruktioner som placeras på stora tredimensionella modeller av månlandskapet.

 

Studenterna besöker även Umevatoriets digitala planetarium för att lära sig mer om månen, och om de sex månlandningar som ägde rum mellan 1969 och 1972. Kommer människor någonsin återvända till månen? Endast vår fantasi gränsen på vad vi kan göra! (Bilder av Månbas Umega från Umevatoriet, montage av Nordic4Dframe)

 

 

Storytelling med 4Dframe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Lilla gris, lilla gris, låt mig komma in".

"Nej, nej, aldrig i mitt mulliga lilla liv".

"Då ska jag pusta, och jag ska flåsa, och jag ska blåsa omkull ditt hus".

 

Något nytt som har blivit populärt bland barn i Sverige som använder 4DFrame, är att konstruera tredimensionella modeller som de använder för att berätta sagor, eller för att relatera till traditionella historier och berättelser. I detta exempel kan vi se en avbildning av den välkända fabeln "De tre små grisarna". Husen har byggts av en sexåring från Hagfors. Ingela Blomberg på biblioteket där, har lämnat in bidragit. Det tackar vi för!

 

Detta är ett bra exempel på hur barns fantasi kan uppmärksammas och förstärkas genom att använda 4DFrame material. När de har bestämt vilken historia de vill visa, hur de faktiskt går att använda de viktigaste punkterna i texten för att skapa ett tredimensionellt objekt. Vilka färger ska de använda, hur stor ska den bli, vad mer de kan lägga till i sin kontruktion - till exempel de tre tyg grisarna, papprör och färgade pappersark som visar skog här - för att slutföra sin presentation? Möjligheterna är oändliga och barnens egen fantasi sätter sällan gränser.

 

Innovatum Science Center, Trollhättan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innovatum Science Center ligger i Trollhättan, ca 70 kilometer norr-nordost om Göteborg. Du kan utforska hur de använder 4DFrame genom att besöka deras Facebook-sida.

Länk till Innovatum Science Center på Facebook

 

 

Tillbaka till överst på sidan

 

©2013-2017, Nordic4DFrame AB

Grönviksvägen 6, 185 41 Vaxholm, Sweden

 

4DFrame i aktion